Nieuw mega e-commerce DC wehkamp.nl

Nieuw pand

Online warenhuis Wehkamp.nl begint dit najaar met de bouw van een geautomatiseerd distributiecentrum in Zwolle, dat heeft Gert van de Weerdhof, CEO van RFS Holland Holding, het moederbedrijf van Wehkamp.nl, gisteren bekend gemaakt. De investering in de nieuwbouw bedraagt meer dan honderd miljoen euro. Het dc heeft straks een capaciteit van 61 miljoen items op jaarbasis. Het dc in Dedemsvaart sluit de deuren. Het magazijn in Maurik blijft open, meldt een woordvoerder van Wehkamp.nl.

Het geautomatiseerde magazijnsysteem, dat verrijst op logistiek bedrijvenpark Hessenpoort bij Zwolle, krijgt bijna 480.000 picklocaties waar de diverse artikelen liggen opgeslagen. De artikelen worden aangevoerd door 468 geautomatiseerde shuttles. Daarmee wordt het distributiecentrum volgens wehkamp.nl ‘het grootste geautomatiseerde warehouse ter wereld ‘ waar het gaat om online retail.

61 miljoen items per jaar

De maximale pickcapaciteit van het systeem is 196.000 items per dag, wat neerkomt op 61 miljoen items per jaar. In het systeem is ruimte om vier miljoen artikelen op te slaan.

12.350 items per uur

Jurrie Jan Bruins, operations, finance & ICT director wehkamp.nl zegt hierover: “In het nieuwe distributiecentrum kunnen we straks zo’n 12.350 items per uur ‘oppikken’ op de locaties. Dat is twee keer zo snel als in het huidige distributiecentrum in Dedemsvaart. Dat betekent dat we binnen dertig minuten na bestelling door een klant het pakket klaar hebben staan voor verzending.”

Grootste orderpicksysteem ter wereld

“De hoeveelheid verschillende artikelen die het systeem aan moet kunnen in combinatie met de zeer korte orderdoorlooptijd, is voor ons de uitdaging. Met bijna 480.000 picklocaties wordt dit verreweg het grootste systeem ter wereld”, zegt René Wolters, managing director Knapp Benelux dat door Wehkamp.nl in de arm is genomen als system integrator. Naast de picklocaties komt er 2,5 kilometer aan stellages voor hanggoed en 8.000 palletlocaties.

RFS Holland grootste investeerder

Wehkamp.nl bouwt het distributiecentrum in samenwerking met logistiek vastgoedontwikkelaar WDP Nederland. Knapp levert het geautomatiseerde magazijnsysteem. Met een bedrag van zeventig tot tachtig miljoen euro is RFS Holland Holding de grootste investeerder in het project. Dit bedrag gaat naar de inrichting van het gebouw en het geautomatiseerde magazijnsysteem.

Dc krijgt BREEAM status

WDP investeert circa 25 tot dertig miljoen euro in het gebouw en de grond. Het gebouw, dat ook in aanmerking wil komen voor een BREEAM certificaat, krijgt een omvang van 35.000 vierkante meter. De rest van het terrein meet 66.000 vierkante meter. Gevolg van de nieuwbouw is dat het verouderde magazijn in Dedemsvaart gaat sluiten. Het magazijn in Maurik blijft gewoon open. “Daar worden de bestellingen afgehandeld waar bij levering en installatie standaard twee mensen voor nodig zijn. Denk daarbij onder meer aan meubels, wasmachines en televisies”, zegt Wehkamp-woordvoerder Dirk van den Bogaart.

Meegroeien met e-commerce trend

De bouw  van het dc start dit najaar. Wehkamp.nl verwacht nieuwe pand te kunnen betrekken in de zomer van 2015. “We willen onze positie in online winkelen verder versterken, vooral door autonome groei van onze dochterbedrijven wehkamp.nl, Create2fit en Fonq.nl. De verwachting is dat over tien jaar de Nederlandse consument vijftig procent van zijn aankopen online doet en het nieuwe distributiecentrum geeft ons de mogelijkheden om met die trend mee te groeien’, aldus Gert van de Weerdhof.

 

Bron: www.logistiek.nl

Auteur

Redactie Jong Logistiek Nederland

Jong Logistiek Nederland (JLN) brengt jonge logistici, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven bij elkaar om de samenwerking van Logistiek Nederland verder aan te jagen.

Bekijk de berichten van deze auteur

Add Comment