Raoul en Jelle winnen Nederlandse Scriptieprijs Logistiek 2013

“Dit zag ik niet aankomen maar het was absoluut de moeite waard om hier naar toe te komen”, was de eerste reactie van Raoul van Groenewoud toen, de inmiddels oud-NHTV-student, woensdag 13 februari werd uitgeroepen tot winnaar van de Bachelor Scriptieprijs Logistiek. De andere winnaar, Erasmus student Jelle de Vries, ontving de prijs in de categorie ‘Master’.

Niet Nyenrode waar de afgelopen jaren de Nederlandse Scriptieprijs Logistiek werd uitgereikt maar het hoofdkantoor van adviesbureau Berenschot in Utrecht was gisteren door de organisatoren vLm en Jong Logistiek Nederland het decor voor de felbegeerde vierde editie van de scriptieprijs ‘nieuwe stijl’ met voor het eerst dit jaar ook een scriptieprijs voor masterstudenten logistiek. Naast uiteraard de prijsuitreikingen werd tijdens de bijeenkomst op verschillende manieren ingezoomd op het onderwerp ‘talent’.

Overwinnen van taalbarrières

Raoul van Groenewoud (24) kreeg de felbegeerde prijs omdat de jury onder aanvoering van Jack van der Veen vond dat hij in een streng hiërarchische organisatie en eentje met de nodige taalbarrières een afstudeerscriptie van formaat heeft afgeleverd, waarop hij cum laude afstudeerde met een negen als eindcijfer.

Betere middelenplanning realiseren

Van Groenewoud, Nederlandse nationaliteit maar opgegroeid in Berlijn, promootte in een Engelstalige pitch van vijf minuten voor de jury en publiek zijn scriptie naar aanleiding van zijn stage bij de Duitse vestiging van Captrain, een railgoederenvervoerder. Opdracht van Van Groenewoud was om Captrain (onderdeel van het Franse SNCF) adviezen te geven voor een betere middelen planning van locomotieven, wagons en machinisten. “Het ontbrak bij dit bedrijf aan afstemming en centrale coördinatie over de wijze waarop materieel ingezet moet worden. Dat komt mede door de vele overnames en fusies, waardoor een bedrijf is ontstaan waar het ontbreekt aan centrale planning.”

Miljoenen besparen op jaarbasis

De voormalig NHTV-student International Logistics and Transport Management, die nu bezig is met zijn Mastergraad Logistics en Supply Chain Management aan de Cranfield University in Bedfordshire, adviseerde Captrain om een de planning onder te brengen in een uniform IT systeem dat in verbinding staat met een control center die processen standaardiseert. “Met dit concept is het in mijn ogen mogelijk voor Captrain om jaarlijks een miljoen euro te besparen.”

Scriptie in vier talen verdedigen

‘Nederduitser’ Van Groenewoud kreeg de lachers vooral op zijn hand toen hij op humoristische wijze uitlegde dat hij zijn verhaal in vier talen, namelijk Duits, Frans, Nederlands en Engels, moest verdedigen aan de direct betrokkenen bij zijn scriptie opdracht en het Franse management van het bedrijf.

De top is bereikt

Direct na de prijsuitreiking weet Raoul van Groenewoud waarom hij de vakjury in zijn pitch uiteindelijk wist te overtuigen dat zijn scriptie de hoofdprijs verdiende. “In vijf minuten moet je inhoudelijk gaan zitten prutsen. Ik heb de jury in grote lijnen duidelijk willen maken door wat voor proces ik ben gegaan. Processen bij een railgoederenvervoerder zijn complex en met een ingewikkelde organisatiestructuur en ik denk dat ik die in mijn scriptie op een simpele manier in kaart heb gebracht. Met de nominatie en nu het winnen van deze scriptieprijs heb ik het maximum gehaald uit mijn bacheloropleiding. Ik heb de top de bereikt meer valt er niet halen uit de bacheloropleiding.”

Ambities voor supply chain functie

Als Van Groenewoud zijn master in september van dit jaar heeft gehaald aan de Cranfield University ambieert hij een supply chain functie bij een OEM-bedrijf. “Met mijn know how wil ik mij in de toekomst vooral richten op een functie in het bedrijfsleven op het gebied van inkoop en dan vooral bij de inkoop van logistieke diensten.”

De Vries wint master scriptieprijs

Nieuw element dit jaar bij de Nederlandse Scriptieprijs Logistiek is dat voortaan ook Master-studenten met hun scriptie in aanmerking komen voor deze prijs. De eerste editie van de Nederlandse Masterscriptieprijs Logistiek, gesponsord door DPD Pakketservice, werd een prooi voor ‘oude bekende’ Jelle de Vries (24), student Logistiek aan Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Veiligheid gebeurt niet per ongeluk

De Vries wist beter dan de twee overige genomineerden de jury er van te overtuigen in deze pitch dat uit zijn scriptie blijkt dat de rol van een manager cruciaal is bij het creëren van veiligheid in magazijnen en dat een focus op veiligheid door een manager niet noodzakelijkerwijs hoeft te leiden tot verminderde productiviteit. Kern van zijn betoog was dat veiligheid niet per ongeluk gebeurt en dat de rol van de manager bij dit aspect veel belangrijker is dan het nemen van allerlei fysieke veiligheidsmaatregelen.

Vierdaagse logistieke trip naar Parijs

De Vries kon zijn prijs niet in ontvangst nemen want na zijn presentatie moest hij direct richting Schiphol om het vliegtuig te pakken voor een vakantie in Rio de Janeiro. Uiteindelijk werd De Vries door juryvoorzitter Jack van der Veen telefonisch op de hoogte gebracht dat hij de eerste winnaar is van de ‘DPD Pakketservice Master Scriptieprijs Logistiek’. Voor zowel De Vries als Van Groenewoud bestaat de prijs uit een vierdaagse logistieke trip naar Parijs met daarin onder andere een bezoek aan de DPD vestiging in Parijs.

Bron: logistiek.nl – Bas Dijkhuizen

Auteur

Redactie Jong Logistiek Nederland

Jong Logistiek Nederland (JLN) brengt jonge logistici, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven bij elkaar om de samenwerking van Logistiek Nederland verder aan te jagen.

Bekijk de berichten van deze auteur

Add Comment