Rondje Rijnhaven

Komende 7 oktober is het JLN Jaarcongres. We hebben de afgelopen weken al meerdere keren stilgestaan bij het thema: Out of the logistics box. Waar we het echter nog niet zoveel over hebben gehad, is de locatie. Dit jaar wordt het jaarcongres gehouden in de stad met de grootste haven van Europa: Rotterdam. Doorgaans trekt het Jaarcongres mensen vanuit het hele land. Het is dus heel goed mogelijk dat je nog niet heel bekend bent met de stad. Daarom in deze blog een aantal interessante dingen om te weten voor je bezoek aan het Jaarcongres.

Noord en Zuid

Rotterdam bestaat eigenlijk uit twee delen: Noord en Zuid, van elkaar gescheiden door de Maas. De stad Rotterdam heeft sinds het ontstaan altijd aan de Noordoever van de Maas gelegen. Het is daarom niet voor niets dat de Noorderlingen zichzelf beschouwen als de ‘echte’ Rotterdammers. Rotterdam Zuid wordt door hen ook wel ‘De Boerenzij’ genoemd: vroeger trokken veel boeren uit omliggende provincies naar Rotterdam Zuid om in de havens te gaan werken.

Nu wil dit niet zeggen dat Zuiderlingen zichzelf minderwaardig vinden. Zo beweren dat het uitzicht op Zuid de reden is dat de metro daar wel boven de grond rijdt.

Kaart van Rotterdam in de 18 eeuw (Bron: Wikimedia)

De Rijnhaven

De Rijnhaven is een van de oudste havenbekkens in Rotterdam, aangelegd tussen 1887 en 1895. Door de gunstige schuine ligging ten opzichte van de Maas en de brede havenmond, was het voor zeeschepen eenvoudig om de haven binnen te komen. Eenmaal aan de kade, worden de zeeschepen door walkranen gelost, waarna de goederen in de naastgelegen pakhuizen worden opgeslagen.

Alhoewel de Rijnhaven al jaren niet meer als zodanig wordt gebruikt, is het verleden nog overal zichtbaar: op de Wilhelminapier en op Katendrecht staan nog meerdere pakhuizen, waarvan de meeste zijn, of worden opgeknapt en een nieuwe bestemming krijgen. Op de kop van de pier staat het voormalig hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn, sinds 1993 het bekende Hotel New York.

Het voormalige directiegebouw van Holland-Amerika Lijn. Tegenwoordig Hotel New York. (Bron: Wikimedia)

De Kaap

Aan de overkant van de Rijnhaven ligt het stadsdeel Katendrecht, bijgenaamd ‘De Kaap’. Dit schiereiland op Rotterdam Zuid wordt omringd door de Rijnhaven, Maashaven en de Nieuwe Maas. Dit van oorsprong kleine dorpje werd door de gemeente Rotterdam geannexeerd voor de aanleg van de stadshavens. Op Katendrecht ontstonden een zeemanskwartier, Chinatown en een ‘rosse buurt’, wat de nodige problemen met zich meebracht. Het is ook niet voor niets dat de Rijnhavenbrug onder Rotterdammers bekend staat als ‘de Hoerenloper’.

Jarenlang was Katendrecht een probleemwijk, totdat het een paar jaar geleden een metamorfose onderging. Nu is het een van de meest populaire stadsdelen van Rotterdam. Oude pakhuizen zoals de Fenixloodsen, waar nu onder andere Kantine Walhalla en de Fenix Foodfactory zijn gevestigd, vormen herinneringen aan het roemruchte verleden.

Dobberen op de Maas

Als je in Rotterdam een congres organiseert, moet je het natuurlijk wel goed doen. Daarom hebben we dit jaar niet een, maar twee locaties! Doe maar duur. De daglocatie is dit jaar het Drijvende Paviljoen. Dit bijzondere bouwwerk breekt met alle traditionele vormen van bouwen. Niet alleen het feit dat het drijft op de getijden van de Maas, ook de kenmerkende vorm (een drietal doorzichtige bollen) en de gebruikte materialen maken dit een echte ‘out of the box’-locatie. Het Paviljoen is een pilot voor duurzaam bouwen: verwarming door zonne-energie, koeling door oppervlakte water. Het toiletwater wordt gezuiverd en daarna in de Maas geloosd.

Het Drijvend Paviljoen in de nacht

Naast het Drijvend Paviljoen ligt het Dobberend Bos. Ondanks dat het bos uit 20 bomen bestaat, is het niet erg geschikt voor recreatie. Tenzij je een bootje hebt of niet bang bent voor natte voeten. De bomen zijn namelijk gepland in oude Noordzeeboeien. Grappig feitje: het Dobberend Bos wordt ook daadwerkelijk als ‘park’ weergegeven op Google Maps!

De Kolos van Koolhaas

Rotterdam is de stad van de moderne en uitdagende architectuur. Dit aspect van de stad mag natuurlijk bij het Jaarcongres niet ontbreken. Het avondprogramma gaat plaatsvinden in het restaurant van Hotel NHOW, in De Rotterdam. Rotterdammers hebben dit bouwwerk, geheel terecht, omgedoopt tot ‘De Kolos van Koolhaas’. De Rotterdam is in 1993 ontworpen door de architect Rem Koolhaas als een ‘verticale stad’. In de drie aaneengeschakelde torens zitten appartementen, kantoren, een bioscoop, een parkeergarage en horeca. Met een hoogte van 150 meter, 44 verdiepingen een totaaloppervlak van 160.000 m2, is De Rotterdam een van de grootste gebouwen van Nederland. Vanuit het gebouw heb je een prachtig uitzicht op een van de meest kenmerkende bouwerken in Rotterdam: de Erasmusbrug, oftewel de Zwaan.

Het enorme gebouw Dé Rotterdam (bron: Wikimedia)

Jatochniettan?

Laten we afsluiten met wat kenmerkend is voor een typische Rotterdammert. Ten eerste spreekt met in Rotterdam…? Juist, Rotterdams! Het plat Rotterdamse dialect kenmerkt zich door de rrrrollende Rrrrotterdamse ‘R’, de ‘natte T’ voor vrouwen en de ‘T-regel’ voor mannen (Waar of dattet ook maar kant, plakt die T er achterant). Behalve als er aan het eind van een woord een ‘T’ hoort, want dan komt die juist te vervallen.

Daarnaast zijn Rotterdammers harde werkers (‘klauwen uit de mouwen’), zijn ongepolijst en direct, zijn nuchter en meesters in het relativeren. Bekende Rotterdamse uitdrukkingen zijn “Ohjahjoh?”, “Istochzo?”, “Jatochniettan?” en “Sóóóóóó!”.

Een populaire hobby van Rotterdammers is bijnamen verzinnen. Gebouwen, straten, personen, je kan het zo gek niet verzinnen of er is wel een bijnaam. Alleen de stad zelfs heeft een hele verzameling: Nultien, Rotjeknor, Manhattan aan de Maas, de Verwoeste Stad, Roffa, Rotown, Bokitodonck (tijdens carnaval), etc. Sommige bijnamen worden zelfs zo vaak gebruikt dat weinig mensen de echte naam nog weten. Probeer een Rotterdammer maar eens de weg te vragen naar de Beurstraverse (de ‘Koopgoot’). Grote kans dat hij je naar Den Haag stuurt.

Maar het belangrijkste van Rotterdammers is, dat ze ‘groos’ (trots) zijn op hun mooie havenstad.

De Erasmusbrug, in de Rotterdamse volksmond ook wel De Zwaan genoemd.

Jaarcongres

Wil jij ook leren hoe je out of the box kan denken en hoe je dit kan benutten tijdens je carrière? Of wil je meer weten over hoe creatieve, logistieke oplossingen tot stand komen? Klik hier om je vandaag nog in te schrijven voor het Jaarcongres op 7 oktober 2017!

Sponsoren

Zonder sponsoren kunnen we dit jaarcongres niet tot een succes brengen. Onze sponsoren zijn:

[partners_carousel_sc to_show=”99″ per_line=”2″ category=”Jaarcongres 2017″ scroll=”yes”]

Bronnen:

  • https://web.archive.org/web/20061010194446/http://www.rotterdammers.nl/mens2/16.htm
  • https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/katendrecht/
  • https://www.drijvendpaviljoen.nl/
  • http://www.dobberendbos.nl/
  • http://www.derotterdam.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Rotterdam
  • Het Rotterdams ABC
  • Herco Kruik (2015)
  • Humor uit Rotjeknor, Herco Kruik (2016).

Auteur

Ivo Roozenbeek

Ivo heeft zich ingezet voor JLN van 2015 t/m 2018 als regioambassadeur. Daarnaast heeft hij samen met Kirsty in 2018 het Jaarcongres georganiseerd.

Bekijk de berichten van deze auteur

Add Comment