Te gast bij het Service Logistics Summit 2018

“Let’s all cycle”

Dat is de missie van Van Raam in Varsseveld. Het familiebedrijf ontwerpt, produceert en assembleert fietsen voor mensen met speciale behoeften. Denk aan driewielers, fietsen met 2 zitplaatsen naast elkaar, fietsen waar een rolstoel voorop kan, etc. Van Raam werkt hard om hun missie waarheid te maken. Volgend jaar verhuizen ze van 7.000 m2 naar 13.000 m2. Verder zijn ze volop bezig met bijvoorbeeld IOT (smart battery) en rapid prototyping (3D printing).

De fieldtrip bij Van Raam was mijn startpunt van het Service Logistics Summit 2018. Wat een goed idee om met een fieldtrip te beginnen. De dag starten met voorbeelden uit de praktijk. En wat leuk dat ik dat kon doen bij Van Raam. Gaaf om een rondleiding te krijgen door een fabriek waar bijna alle bewerkingen met de hand gedaan worden. Van Raam zoekt goed uit welke productie- of assemblage activiteit waar gedaan moeten worden. Daardoor is het proces zoveel mogelijk one-piece-flow.

Keynotes van ASML en DHL Service Logistics

De dag vervolgde zich in Deventer bij DokH2O met een lunch, gevolgd door 2 keynotes. De eerste verzorgd door ASML (mature products). We konden proeven van het succesverhaal over een enorme levertijd verkorting. ASML heeft dat gerealiseerd door o.a. een B2B webshop en een “simpelere” supply chain. Dat lijkt eenvoudig, maar probeer maar eens een logistiek verhaal over de bühne te krijgen in een bedrijf waar 99% van de werknemers bezig is om de beste lithografie-technieken in de markt te zetten! DHL Service Logistics verzorgde de tweede keynote. Wat me het meest aansprak was het voorbeeld waarbij een vliegtuig binnen een straal van 250KM een order stuurt naar DHL indien een sensor aangeeft dat er vervanging nodig is. Zo verkort je de tijd dat een vliegtuig aan de grond staat en verhoog je de inzetbaarheid.

Blockchain proof of concept door IBM en DHL

Na een korte pauze, volgde ik een seminar met de titel “Blockchain for cross border shipments Proof of Concept”. IBM en DHL vertelden hier over hun experimenten met het inzetten van blockchain. Ze gebruiken dat voor onderdelen die via de service logistiek van IBM verzonden (moeten) worden, maar waar een externe partij eigenaar is. In die use-case is het van belang dat er 100% betrouwbare product data beschikbaar is en blockchain is daarvoor een oplossing. Wat mij betreft is de volgende stap het integreren van smart contracts bij douane en im- en export brokers om de papierwinkel verder te beperken.

Uitreiking SLF afstudeerprijs en innovatiedebat

Plenair vervolgde de dag met de presentatie van afstudeerscripties door 2 studenten. Collin Drent van de TU/e pitchte zijn onderzoek als eerste. Hij heeft het “ambulance probleem” vertaald naar de service logistiek. Stel dat ambulances eigenlijk service engineers zijn. En dat ongevallen reparaties van kapitaalgoederen zijn. Hoe ga je dan om met het positioneren van de engineers om maximaal rendement te behalen? Zijn algoritme heeft geleid tot ruim 60% kostenreductie. Daarna nam Bram Klein Kranenbarg van de RUG ons mee in zijn onderzoek naar “condition based maintenance optimization of wind power turbines”. Door zijn data analyse en ontwikkelde breed inzetbare methode, heeft hij en kostenreductie van 52% gerealiseerd.

Terwijl de jury in beraad ging, nam dagvoorzitter Charles Groenhuijsen ons mee in een debat over innovatie binnen de service logistiek. Met name kijkend naar de 2 afstudeerders die net hadden gepitched. De deelnemers van het debat zijn heel enthousiast over de studenten en hun scripties. Ben Gräve, voorzitter van het Service Logistics Forum, kijkt positief op de ontwikkelingen om het gat tussen opleiding en bedrijfsleven te verkleinen. “Studenten worden meer betrokken bij, in dit geval, het vakgebied service logistiek. Denk bijvoorbeeld aan de minor in Rotterdam waarvan de studenten ook hier te gast zijn.”

De jury kwam terug en na een moeilijk overleg, reikten zij de prijs uit aan Bram Klein Kranenbarg. Zijn onderzoek was in hun ogen het meest vernieuwend, relevant en levert een goede bijdrage aan klimaat en milieu.

Netwerken en diner

Na de nodige felicitaties, genoten we in de plenaire zaal van een borrel die overging in een heerlijk diner. Al met al heb ik een leuke dag gehad (op een mooie locatie!) als gast bij de collega’s van het Service Logistics Forum!

Auteur

Bart Kooijman

Bart is sinds november 2018 de secretaris van JLN.

Bekijk de berichten van deze auteur