Terugblik Jaarcongres “High-Tech Logistics”

Zaterdag 13 oktober was het eindelijk zover: Het JLN Jaarcongres 2018! Dit jaar met als thema “High-Tech Logistics; een reis door de tijd”. In de industriële setting van DeFabrique in Maarssen hebben we gekeken welke rol technologie speelt in de logistiek. We begonnen onze ontdekkingsreis met een van de grootste industriëlen van de moderne geschiedenis: Henry Ford die met zijn lopende band productie de auto-industrie heeft gerevolutioneerd.

Maar een ontdekkingsreis gaat nergens heen zonder een ervaren gids. Hessel Visser, Logistiek Goeroe 2017, nam de honneurs waar als dagvoorzitter. Met de Formule 1 als voorbeeld liet hij zien hoe de techniek is veranderd, en vooral sneller is geworden door de jaren heen. In de jaren ‘50 duurde een pitstop nog bijna een minuut (67 seconden om precies te zijn), anno 2018 nog maar enkele seconden (1,92 seconden).

SEW Eurodrive

“Niet lopen, niet wachten, niet zoeken.” Zo omschreef Niels Maat de Industrie 4.0-filosofie van SEW Eurodrive. De producent van aandrijftechniek heeft deze manier van denken tot diep in de organisatie doorgevoerd. Lean-werkstations, AGV’s en persoonlijke dashboarden hebben ervoor gezorgd dat de productietijd van een motor-unit werd gereduceerd tot een uur (!).

JLN Awards ?

In drie verschillende categorieën waren er drie genomineerden welke zichzelf zeer enthousiast op de kaart hebben gezet op sociale media. Breytner ging er dit jaar met de prijs voor Logistiek Bedrijf 2018 vandoor. Hans Damen werd met 57% van de stemmen de overduidelijke opvolger van Hessel Visser als Logistieke Goeroe 2018. Als laatste kreeg Sam Verstraten na een spannende nek-aan-nek race de felbegeerde JLN Award mee naar huis voor JLN’er van 2018.

De winnaars van de JLN Awards 2018 (vlnr): Sam Verstraten, Hans Damen en Marie-José en Jeroen Baartmans van Breytner.

Beursvloer

Deze editie van het Jaarcongres had een primeur! We hadden namelijk voor het eerst een echte beursvloer met live demo’s van techniek. Onder andere het 3D Exploration Lab van DSV, DHL met vision picking, en een AGV van SEW Eurodrive waren aanwezig. Bij MotracLinde kon je je behendigheid testen in een echte heftruck. En natuurlijk mochten onze partners Dinalog, Yacht, Justin Recruitment en Breda Business School niet ontbreken.

Celonis

De workshop van Celonis over process mining was een echte eye-opener. Binnen anderhalf uur waren de deelnemers in staat om conclusies te trekken over bottlenecks in een warehouse omgeving. Door middel van visuele software kon er diep worden ingezoomd op processen. De winnende groep kon binnen een uur een advies geven op management niveau!

DiManEx

Tijdens zijn inspirerende presentatie heeft Pieter Ruijssenaars, CCO bij DiManEx, ons meegenomen in de wereld van 3D-Manufacturing.  Een echte eyeopener was dat 3D-manufacturing bereikbaar is voor veel verschillende bedrijven in verschillende branches. 3D-Manufacturing is techniek van vandaag en niet van morgen.

Fizyr

Na een korte uitleg wat Artificial Intelligence (AI) is, hebben Enrico Liscio & Valerio Carpani van Fizyr ons aan het denken gezet over de toepassingsmogelijkheden van AI in de logistiek. Denk hierbij aan: sorteren, orderpicken & verpakken. Daarnaast hebben is ook stilgestaan bij de impact van AI op de organisatie, zoals bijvoorbeeld de rol van de mens in te toekomst.

Yacht

De door Yacht ontwikkelde tool ‘Yacht Inside on Professionals’ (YIP) laat zien hoe het met de logistieke arbeidsmarkt gaat in de verschillende regio’s. Discussies rond beschikbaarheid, salarissen, werkdruk en functietitels waren een leuke opvolging op de tool en iedereen in de workshop had zijn eigen ideeën hierover. Een van de conclusies; werk moet vooral ook ‘altijd leuk zijn’ (dat wordt in ieder geval verwacht door millennials).

Service Supply Chain Game

Logistiek in spelvorm; ook dat was te vinden tijdens het Jaarcongres. Tijdens de Service Supply Chain Game van Dinalog was je als speler verantwoordelijk voor een bepaalde schakel in de keten. Het doel: zorgen dat treinen, schepen en vliegtuigen tijdig van de juiste reserveonderdelen worden voorzien. Het is dan ook niet gek dat de game een van de meeste interactieve sessies was tijdens het Jaarcongres.

Tijs van Driel

Binnen de logistiek hebben jongeren de toekomst. Zo nam Tijs van Driel, Jong Logistiek Talent van het Jaar 2017, ons mee in de wereld van Red Je Pakketje. De toekomstvisie van het bedrijf is elektrische busjes, automatisering en drones, maar wat brengt de toekomst nog meer? Welke gevolgen heeft automatisering voor de continuïteit van het bedrijf? Heeft een onderneming bestaansrecht zonder te investeren in innovatie? En zijn de logistiek managers van de toekomst vooral IT-managers?

Deze laatste vragen werden door Tijs en Hessel voorgelegd aan het publiek. Tijdens deze discussie zijn er vele interessante meningen en standpunten benoemd. Een leuk, creatief of diepzinnig  antwoord werd beloond met een lekker biertje of streekproduct.

Hoe denk jij over de stellingen? Laat het ons weten op de socials!

Afsluiting en borrel

Na de vragenronde van Tijs en Hessel nam Stefan Kleijngeld (Voorzitter Jong Logistiek Nederland) nog een momentje om alle aanwezigen, sprekers, bedrijven, partners, de organisatie en de dagvoorzitter te bedanken ?. Afsluitend na het volle dagprogramma was er nog borrel waarbij iedereen nog even kon nagenieten en bijpraten onder het genot van een hapje en drankje.

Jaarcongres 2019

En zet alvast zaterdag 12 oktober 2019 in je agenda, want we hebben alvast de datum geprikt voor het JLN Jaarcongres 2019!