Top 100 logistiek leert omgaan met crisis

Voor logistiek dienstverleners was 2012 opnieuw een crisisjaar. Het kost bedrijven moeite om het hoofd boven water te houden. Daarentegen lukt het bedrijven ook steeds vaker om zich te onderscheiden van concurrenten door op tijd van koers te wijzigen. Dat blijkt uit een onderzoek van Logistiek Magazine en Buck Consultants International uitgevoerd onder logistiek dienstverleners in Nederland.

Het jaarlijks terugkerende onderzoek van Logistiek Magazine, in samenwerking met Buck Consultants International, is dit jaar voor de elfde keer gepubliceerd. De ranking van de Top 100 logistiek dienstverleners is gebaseerd op het aantal medewerkers in Nederland en geeft daarmee een goed beeld van de krachtsverhouding in deze sector. De cijfers zijn afkomstig van de bedrijven zelf.

DHL voert de lijst ‘Top 100 logistiek dienstverleners editie 2013’ in Nederland aan. Op positie twee staat DB Schenker gevolgd door Kuehne + Nagel. De top 3 is daarmee onveranderd ten opzichte van 2012. De top 10 is in aantal werknemers behoorlijk gegroeid, van 20.500 werknemers in 2011 naar 22.250 in 2012. Dit is een toename van ruim 8 procent en het gevolg van autonome groei. Over de hele sector gezien is er echter meer sprake van een stagnering.

Nieuwkomer

Er is één nieuwkomer in de top 10 op nummer 7, en dat is het Nederlandse Bakker Logistiek met 1.650 medewerkers. Deze logistiek dienstverlener uit Zeewolde is de laatste jaren door overnames flink gegroeid en heeft het tij mee omdat de foodsector waarin zij actief zijn, weinig last ondervindt van de crisis. “We hebben een slanke organisatie en zijn sterk op kosten gericht. We weten wat er bij de klant speelt en benutten die kennis. Service is essentieel, zeker in deze tijd van smalle marges”, aldus Paul Klijsen, operationeel directeur bij Bakker Logistiek.

Meer servicegericht

Expansiedrift deed logistiek dienstverlener Partner Logistics bijna de das om. Het bedrijf uit Bergen op Zoom werd gered door een aantal nieuwe aandeelhouders. Met voormalig Logistiek Manager van het Jaar Duco Buijze als nieuwe CEO maakte het bedrijf een doorstart met zes vestigingen. “De focus ligt nu op het beter benutten van bestaande locaties in plaats van het bouwen van nieuwe warehouses. We gaan veel meer in gesprek met de klant, willen de klant beter begrijpen en de klant ontzorgen door openheid te geven. Dat betekent dat je soms zwakke punten op tafel moet durven leggen, maar ook dat je laat zien problemen te willen voorkomen en op te lossen. We zijn dus meer servicegericht dan voorheen.”

Kees Verweij, Principal Consultant bij Buck Consultants International: “De crisis dwingt logistiek dienstverleners wel om de tering naar de nering te zetten, en zich als specialist te richten op de operationele logistieke processen waar ze echt goed in zijn. Samenwerking en ketenregie lijken hiermee bij sommige bedrijven wat minder aandacht te krijgen, mede omdat de opstart van initiatieven op dit vlak veel vertrouwen en geduld vereist, waar in de huidige markt soms minder mogelijkheden voor zijn. Een latent gevaar hiervan is dat de komende jaren de ambities van het Topteam Logistiek in ketenregie en synchromodaal transport uit de pas gaan lopen met de huidige beperktere operationele mogelijkheden bij  logistieke dienstverleners. Dezedreigende kloof tussen ambities en realisatie door bedrijven kan de positie van Nederland als logistieke koploper in Europa op termijn in gevaar brengen. De uitdaging is dus om vanuit de continue verbetering van praktische operationele processen  bij de top-100 logistieke dienstverleners verder te werken aan de concurrentiekracht van de Topsector Logistiek.”

Bron: Logistiek.nl

Auteur

Redactie Jong Logistiek Nederland

Jong Logistiek Nederland (JLN) brengt jonge logistici, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven bij elkaar om de samenwerking van Logistiek Nederland verder aan te jagen.

Bekijk de berichten van deze auteur

Add Comment