Yes, afgestudeerd! Maar, wat nu?

Na maanden zwoegen komt dan toch ineens hét moment – ja écht – dat je klaar bent met je opleiding. Terwijl sommige gelukkigen al precies weten welk pad zij willen bewandelen, zijn anderen nog zoekende. In deze blog lees je wat mijn pad is geweest na mijn afstuderen…  

Als je opgroeit binnen een familiebedrijf met een logistiek hart sta je al van jongs af aan  tussen de vrachtwagens en is alles vooral nog heel duidelijk en overzichtelijk. Instinctief weet je dat je onderdeel gaat worden van de 6e generatie en verder gaat bouwen aan het familiebedrijf. Tot alles toch anders blijkt te lopen dan je altijd had bedacht.

Breed georiënteerde opleiding

Al snel na je middelbare opleiding moet je je al voor het eerst echt bezig gaan houden met zoiets als je toekomst. “Wat wil ik eigenlijk worden?”, is een vraag die ineens door je hoofd schiet en waar je eigenlijk nog niet zo’n concreet antwoord op hebt. Zo kwam ik terecht op  de Hogeschool Windesheim, waar ik de breed georiënteerde opleiding Logistiek & Economie heb gedaan. Een schot in de roos, zo bleek later, omdat het een studie is, waarmee je eigenlijk alle kanten op kunt: van inkoper tot exporteur en van transportplanner tot ketenspecialist, het is allemaal mogelijk. Wat is er nu leuker dan alle beroepen die je leuk vindt gewoon uitproberen?

Maar daarin schuilt ook gelijk het gevaar van de opleiding. Voor wie niet goed gedijt in een omgeving met keuzestress, is dit absoluut niet de weg die het beste bewandeld kan worden.   

Bedrijfsblind vs. frisse blik

Van huis uit heb ik meegekregen om nooit ‘bedrijfsblind’ te worden en met tunnelvisie naar dingen te kijken. Dat alleen al is de reden geweest dat ik niet zomaar een stage gezocht heb bij Royal FloraHolland en een afstudeeronderzoek gedaan heb bij Eneco. Buiten mijn eigen comfort zone leren wat logistiek is en constateren dat er nog zoveel meer te zien is, is wat dit me heeft gebracht.

Het geluk dat een externe adviseur heet

Gelukkig word je tijdens je afstuderen niet aan je lot overgelaten en krijg je een afstudeerbegeleider. In mijn geval was dit een externe adviseur, die verbonden is aan de hogeschool. Het behoeft natuurlijk geen uitleg hier dat gecoacht worden door een ervaren consultant heel anders gaat, dan door een doorgewinterde docent. Met mijn coach had ik gelukkig een erg goede klik en naast zijn coachende rol spraken we ook veel over wat ik graag zou willen doen na het behalen van mijn diploma. Het kwam zelfs zover dat hij voorstelde om in gesprek te gaan met zijn werkgever. En zo geschiedde…

Dit bleek een gouden zet, want eindelijk vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Een paar dagen later was het rond…ik had mijn eerste echte baan, bij VOAA! Vanaf dat moment heb ik het geluk gehad om allerlei bedrijven en branches te mogen zien en ervaren in verschillende uitdagende functies. Al deze ervaringen wil ik graag met je delen, want mocht je denken dat jij al weet hoe de wereld werkt, wees dan gerust. Ik dacht dat ook altijd, maar er is nog zoveel meer te ontdekken!

Een vliegende start

Terwijl op een Hogeschool er vaak nog voor je gedacht wordt, mocht ik nu voor het eerst aangeven wat ik wilde bereiken. Hoe gaaf is dat? Investeren in competenties en een ontwikkeling ook écht laten plaatsvinden op basis van wat ik graag wilde ontwikkelen. Dat was spannend en nieuw, maar vooral ook de uitdaging waar ik naar op zoek was.
Mijn eerste doel was om zoveel mogelijk te ervaren en te leren en alle informatie die ik maar kon krijgen op te zuigen. Hierdoor heb ik de meest uiteenlopende projecten mogen doen in de food, non-profit, logistieke dienstverlening en agri-wereld. Stuk voor stuk ervaringen die me als consultant binnen VOAA hebben laten groeien. Maar groeien doe je nooit alleen en het sparren en ideeën uitwisselen met senior consultants heeft er mede aan bijgedragen dat ik zelf de verantwoordelijkheid durf te nemen voor de projecten die ik doe.

Sommige projecten draai je samen met collega’s, maar het kan ook voorkomen dat je elkaar pas weer ziet bij een volgend teamuitje. We werken graag hard als team, maar nooit zonder dit te combineren met de nodige FUN.

Onvergetelijke ervaringen

Vaak wordt me gevraagd wat het mooiste project was om te doen. Hier een eenvoudig antwoord op geven kan ik simpelweg niet. Elk project heeft wel iets bijzonders. Toch zal het project dat ik in Vietnam het gedaan mij altijd bijblijven. Het grootste bloemenbedrijf van het land had ons gevraagd om een onderzoek te doen naar de logistieke flow en een calculatie te maken voor de uitbreiding, inclusief een plan hiervoor. Samen met één van de directeuren was ik bevoorrecht om 3 weken naar Vietnam te mogen gaan. Hoewel we van tevoren al de nodige informatie gekregen hadden om data te kunnen analyseren, viel alles pas echt op zijn plaats toen we daadwerkelijk in Vietnam waren en een rondleiding kregen.  

Wat een ontzettend leerzame periode en wat een ervaring. Om zo samen, aan de andere kant van de wereld, in korte tijd zoiets waardevols op te leveren. Wat me vooral is bijgebleven is dat als je in een land als Vietnam iets tegenkomt en je wilt daarop inspelen, je vooral creatief moet zijn in het bedenken van oplossingen. Het geeft zoveel energie om naast het ontwikkelen van jezelf een tevreden klant te hebben.