Ivo Roozenbeek over de Hogeschool Rotterdam

Bij het kiezen van een opleiding of vervolgopleiding zijn er wat mij betreft drie vragen van belang: Wat wil je gaan studeren, waarom wil je dat gaan studeren en waar wil je dat gaan doen?

De eerste twee vragen zijn vrij logisch. Het is belangrijk om een zorgvuldige studiekeuze te maken en daarbij kritisch te zijn op je eigen motivatie. Dit is niet om jouw motivatie bij voorbaat af te kraken. Voordat je aan studie begint kan je er beter goed over nagedacht hebben. Studeren is een dure aangelegenheid, zowel in geld als in tijd en energie. Kies dus voor een studie die je goed ligt en aansluit op het werkveld waar je ambitie ligt.

Voor mij viel deze keuze al snel op logistiek. Ik denk dat dit is begonnen bij een goed gevoel: de verwondering over de logistieke wereld. Van jongs af aan heb ik veel bewondering voor luchtvaart en de haven van Rotterdam. Ik bezoek graag de Wereldhavendagen en kan me goed vermaken met een middagje Schiphol. Wat ik vooral zo aantrekkelijk vind aan de logistiek, is de veelzijdigheid en dynamiek. Logistiek is overal, altijd in ontwikkeling en er wordt continue geïnnoveerd.  Vooral de techniek en technologische ontwikkelingen vind ik prachtig. Daarom heb ik ook gekozen voor de logistiek en technische vervoerskunde (LTV).

Dat zijn mijn antwoorden op de eerste twee vragen. Dan nu de derde vraag. Voor een aantal studierichtingen, waaronder logistiek, is landelijk een zeer breed aanbod. Voor logistiek kan je in principe bij elke grote hogeschool of universiteit in Nederland terecht, om het buitenland maar even buiten beschouwing te laten. Je zit bij de keuze van studierichting dus niet vast aan een bepaalde locatie.

Zoals ik hierboven al schreef, kost een studie gewoon tijd. Daarover geen discussie. Naast een gedegen studiekeuze, is het ook belangrijk dat je de studie gaat volgen op een locatie die je ligt. Denk hierbij aan de volgende aspecten:

  • Reistijd vanaf huis
  • Studentenkamers in de omgeving
  • Bereikbaarheid met openbaar vervoer
  • De sfeer van de stad
  • Uitgaansgelegenheden
  • Kwaliteit opleidingsinstituut en aangeboden faciliteiten

Er zijn dus aardig wat zaken om rekening mee te houden als je een studie gaat kiezen. Voor mij was deze keuze echter niet heel moeilijk. In september 2015 begon ik aan de hbo-opleiding Logistiek en Technische Vervoerskunde aan de Hogeschool Rotterdam. Inmiddels heet deze opleiding Logistics Engineering.

Wat ik vooral belangrijk vond, was de reistijd. Vrijwel alle vestigingen van de ‘HR’ liggen op loopafstand van een metrostation. Tijdens mijn studie besloot ik om thuis te blijven wonen, in Spijkenisse. Vanuit Spijkenisse (Spike City voor ingewijden) was het maar een halfuurtje met de metro naar de locatie Academieplein van de HR. In mijn tweede jaar verhuisde de opleiding naar de Lloydstraat, slechts 10 minuutjes lopen verderop.

Daarnaast speelde de stad een belangrijke rol in mijn studiekeuze, voornamelijk omdat de HR in Rotterdam is gevestigd (jôh).  Ondanks dat ik uit Spijkenisse kom, stroomt er door genetische erfelijkheid toch een beetje maasbloed door mijn aderen. Dus dan gaat er niets boven 010. Ja toch, niet dan? Je zal je dus ook niet zo snel in 020 zien, sorry.

Tot slot. De HR biedt twee logistieke opleidingen aan: LTV en L&E, Logistiek en Economie. Ik koos voor de technische variant. Nu ontloopt de inhoud van beide opleiding elkaar niet zoveel, maar het was vooral dat extra stukje techniek en operationele logistiek wat me meer trok. Daarnaast was LTV een vrij kleine opleiding toen in begon (ongeveer 60 man instroom), met veel direct en persoonlijk contact tussen docenten en studenten. Dat vond ik een van de meest waardevolle aspecten van de opleiding.

Ik hoop dat mijn mede-JLN’ers en ik je een beetje op weg hebben kunnen helpen met je studiekeuze in de logistiek. Sowieso klasse dat je onze website bezoekt, anders zat je dit stukje niet te lezen, niet waar?

Informatie

Opleiding Logistiek en Technische Vervoerskunde
Onderwijsinstelling Hogeschool Rotterdam
Afstudeerjaar 2015
Linkedin Klik hier om mijn profiel te bekijken

Auteur

Ivo Roozenbeek

Ivo heeft zich ingezet voor JLN van 2015 t/m 2018 als regioambassadeur. Daarnaast heeft hij samen met Kirsty in 2018 het Jaarcongres georganiseerd.

Bekijk de berichten van deze auteur

Add Comment