Hoi! Ik ben Johan de Jong. Goed, je staat dus voor een van de belangrijkere keuzemomenten in je leven: het kiezen van een studie, woehoe! Misschien ben je al volledig overtuigd van de keuze die je gaat maken of misschien heb je nog je twijfels. Laat ik je eens vertellen wat mijn ervaring is op dit gebied. Het begon allemaal in 2013… Na een afgeronde vwo-opleiding ben ik direct enthousiast gestart met Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit. Ik zag dat helemaal zitten: studeren aan de uni en lekker het studentenleven induiken, helemaal prima! Na een maandje of drie kwam ik echter van een koude kermis thuis, omdat ik de studie niet meer zag zitten. Niet omdat het mij niet lukte, maar omdat het mij niet lag. Ik kon namelijk niet echt wennen aan de massaliteit die een universiteit met zich mee kan brengen. Daarnaast miste ik de praktische insteek binnen Bedrijfskunde. In die drie maanden universiteit ben ik er al vrij snel achter gekomen dat ik de combinatie tussen theorie en praktijk erg waardevol vind en dat ik die bij een universiteit niet snel zou vinden.
Even terug in de tijd. Ik kan me het moment op de middelbare school nog goed herinneren (tsja, hoe lang is het ook geleden…) dat we een studie- en beroepenavond hadden. Ik bezocht de voorlichting over de opleiding Logistiek en Economie en vanaf dat moment was ik eigenlijk al verkocht. Ik heb het altijd al leuk gevonden om iets te organiseren en had het gevoel dat ik bij deze opleiding daar mijn ei volledig in zou kwijt kunnen. Maar waarom maakte ik toch de keuze om naar de uni te gaan? Achteraf denk ik dat het idee dat vwo’ers naar de uni ‘moesten’ behoorlijk aan mij knaagde. Ook de invloed van mensen uit mijn omgeving heeft in zowel positieve als negatieve zin bijgedragen aan de keuze die ik toen maakte. Het heeft niet alleen te maken met je eigen ambitie, maar ook met het verwachtingspatroon dat anderen van je hebben.
Na de rest van het jaar gewerkt te hebben, begon ik studiejaar 2014/2015 dan eindelijk met Logistiek en Economie aan de Hogeschool Rotterdam. Ik koos voor het vwo-traject. Niet om het zogenaamde verloren jaar in te halen, maar omdat ik van mening was dat ik uit dit traject meer uitdaging kon halen. Achteraf gezien vind ik dat het vwo-traject veel meer toetst op inzet dan dat het mij echt heeft uitgedaagd om voor bijvoorbeeld een bepaald (fictief) probleem een slimme oplossing te bedenken. Ik heb er echter ook enorm veel van geleerd. Doordat dezelfde leerstof in een veel kortere tijd verwerkt moest worden, werd ik gestimuleerd om alles goed bij te houden en te plannen.
In studiejaar 1 en 2 van het reguliere traject, welke bij het vwo-traject in één jaar zijn samengevoegd, lag de focus met name op het vullen van je rugzak met zoveel mogelijk basiskennis over logistiek. Ik heb het idee dat ik in deze tijd een volledig beeld heb gekregen van logistiek. De opgedane kennis heb ik vervolgens niet alleen in praktijk kunnen brengen tijdens projecten, maar vooral ook bij de derde- en vierdejaarsstage (afstuderen). In principe heb ik elke onderwijsperiode (elk studiejaar heeft er vier) een project gehad. In een team bestaande uit klasgenoten werk je dan samen aan het oplossen van een vraagstuk. Tijdens elk project ben ik wel weer een stukje wijzer geworden over hoe ikzelf functioneer en over hoe je samen moet werken met iedereen. Ik heb tijdens mijn studie onder andere geleerd dat logistiek vaak hard (en ook efficiënt) werken is, maar dat je ook moet blijven genieten van wat je doet. Naar mijn mening is de eerste grote stap in je werkleven al gezet door de keuze voor een bepaalde studie. Als je een studie vindt die goed bij je past én waar je zelf ook achter staat, dan is de kans groot dat je een verrijkende periode tegemoet gaat!
Informatie
Opleiding | Logistiek en Economie |
Onderwijsinstelling | Hogeschool Rotterdam |
Afstudeerjaar | 2017 |
Klik hier om mijn profiel te bekijken |