Het jaarlijkse JLN congres zou het JLN congres niet zijn, als de JLN awards niet zouden worden uitgereikt. Dit jaar kan er gestemd voor voor de Logistiek Goeroe van 2022 & Logistiek Bedrijf van het Jaar!
Wie zijn dit jaar de genomineerde voor de Logistiek Goeroe & Bedrijf award? Lees snel verder en maak je keuze op wie jij wil stemmen!
Logistiek Goeroe
Leo Kemps
Leo Kemps
Positief verrast door mijn nominatie als “Logistiek Goeroe 2022” vanuit JLN. Aanvankelijk vanuit onderwijs als docent (circa 10 jaar) en manager (circa 15 jaar) inhoudelijk en ook bestuurlijk een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de content van het mooie en altijd dynamische logistieke vakgebied. Ik heb gedurende mijn loopbaan honderden studenten mogen opleiden en begeleiden tijdens stage en afstudeertrajecten binnen het HBO (wat ik gelukkig nog steeds doe). Destijds als voorzitter van het HBO Kennisakkoord en lid van het LPL (Landelijk Platform Logistiek) een van de founding fathers van het COE KDC-project (KennisDC logistiek) die de verbinding tussen die diverse hogescholen heeft geinitieerd en bestendigd. Altijd op zoek naar innovaties in samenwerking met de triple helix partijen (Onderwijs, Ondernemers en Overheid). Daar is het KennisDC logistiek concept ook uit ontstaan, mooi dat het nu nog steeds operationeel is en structureel tot samenwerking heeft geleid in het landelijke logistieke educatieve speelveld (met de jaarlijkse pareltjesdag). Momenteel alweer bijna 5 jaar verantwoordelijk voor LCB (Logistics Community Brabant) waar ik de mogelijkheid heb kunnen organiseren om vanuit een zestal logistieke thema’s (Multi modaal, Smart industry, Leefbare stad, Evenementenlogistiek, Zorglogistiek, Datagedreven logistiek) de triple helix gedachte verder te concretiseren met behulp van de inzet studenten. Wat heeft geresulteerd in de uitvoering van diverse projecten, die met name gericht op duurzaamheid en digitalisering, een belangrijke inhoudelijke bijdrage leveren aan de toekomst van logistiek. LCB heeft in 2021 170 studenten (bachelors, master, extended master en phd’s van diverse kennisinstellingen) ingezet voor kennisontwikkeling en valorisatie projecten bij de 6 LCB thema’s.
Leo’s toewijding aan JLN kan ook niet onopgermerkt blijven. Zo was hij bijvoorbeeld dagvoorzitter tijdens het JLN jaarcongres in 2019. Vanuit JLN dan ook een volkomen logische keuze om Leo te nomineren voor Logistiek Goeroe 2022.
Maarten van Rijn
Maarten van Rijn
Als je logistiek studeert of hebt gestudeerd aan Breda University of Applied Sciences, voormalige NHTV, dan is de naam Maarten van Rijn voor jou niet onbekend. Pasgeleden is hij met pensioen gegaan, precies 42 jaar na zijn start op de verkeersacademie in Tilburg.
Maarten is dit jaar genomineerd als Logistieke goeroe 2022.
De nominatie heeft hij te danken aan zijn passie in de logistiek. In zijn colleges die hij tot 2016 gaf tijdens het vak ‘inleiding in de logistiek’ is al merkbaar dat het iemand is die veel van het vakgebied heeft ervaren. De presentaties bestaan voornamelijk uit foto’s gemaakt uit eigen repertoire. De verhalen zijn fascinerend en de zin die hij zegt tijdens het allereerste college blijkt na een paar maanden studeren al werkelijkheid: “Vanaf nu zul je overal om je heen een logistieke bril opzetten, of je nu gaat winkelen, vliegen, naar een festival gaat, logistiek is overal” Het is later dan ook te merken dat Maarten die logistieke bril continu opzet. Zelfs als hij naar zijn eigen koelkast kijkt en bedenkt welke en de kwantiteit goederen die hij in zijn koelkast zal bevoorraden.
Bovendien heeft Maarten het vak Evenementenlogistiek ontwikkelt. De supply chain van de evenementenlogistiek heeft hij gevisualiseerd in de vorm van de Funlane, de reis van het bed-naar-bier en van bier-naar-bed. Deze reis begint bij het beïnvloeden van het reisgedrag van de evenementbezoeker, loopt over in de entreeprocessen en mondt uit in het ontwerpen van het evenemententerrein vanuit een logistiek perspectief. Op geheel eigen wijze heeft hij binnen dit vakgebied het belang van procesmanagement en capaciteitscalculaties op de kaart gezet.
Maarten valt voor Jong Logistiek Nederland op vanwege zijn manieren van het enthousiasmeren van jongen mensen in het logistieke vakgebied. Hij staat altijd klaar om jongeren iets te willen bijbrengen op de manier die bij hem of haar past. Een echte inspiratie voor de logistieke wereld, en daar willen wij hem graag voor in het zonnetje zetten.
Jan Fransoo
Jan Fransoo
Jan Fransoo is als hoogleraar Operations and Logistics Management verbonden aan Tilburg University, met nevenaanstellingen aan de Technische Universiteit Eindhoven en aan MIT in de Verenigde Staten. Hij behoort tot de meest productieve logistieke onderzoekers in Nederland met zo’n 150 wetenschappelijke publicaties op zijn naam, waaronder veel in internationale toptijdschriften. Met name op de gebieden supply chain planning, coördinatie van intermodale containerketens, en planning in de retail- en procesindustrie wordt zijn onderzoek door wetenschappers wereldwijd erkend, blijkend uit citaties en de vele keynotes die hij al gaf op wetenschappelijke congressen. In zijn huidige onderzoek richt hij zich o.a. op het digitaliseren van de 50 miljoen mom-and-pop levensmiddelenwinkeltjes die in ontwikkelingslanden de 4 miljard lage-inkomensconsumenten van hun goederen voorzien, en op het toekomstige profiel van supply chain planners nu door AI hun rol aan het veranderen is. Hierbij werkt hij veel samen met bedrijven en overheden van over de gehele wereld, en is hij een graag geziene spreker op nationale en internationale congressen voor logistieke professionals. Hij was een van de oprichters van het Topinstituut Dinalog en verkreeg landelijke bekendheid buiten het logistieke domein door zijn leiderschap bij het op de rails krijgen van de vaccinatiecampagne begin 2021. Hij is frequent te horen, te beluisteren en te zien in nationale en internationale media, waar hij vanuit het vakgebied logistiek belangrijke maatschappelijke en economische ontwikkelingen duidt. Zo heeft hij recent de supply chain verstoringen door corona en de oorlog in Oekraine toegelicht, en heeft hij stelling genomen in de discussie rondom de “verdozing” in Nederland. Voor Jong Logistiek Nederland is hij een ware inspiratie waar wij nog veel van kunnen leren!
Elk jaar maken wij een selectie van bedrijven die iets te maken hebben met JLN en dat is dit jaar niet anders! De drie genomineerden bedrijven dit jaar zijn: Inther Group, DSV & H&S Group. Alle drie de bedrijven hebben al meerdere malen meegedaan met De Logistieke Speeddate en uit die edities zijn ook succesvolle verhalen gekomen. Bijvoorbeeld een stagiaire die is begonnen aan een afstudeeropdracht of een JLN’er die zijn eerste baan heeft gevonden. Stem op jouw favoriet!
Logistiek Bedrijf van het Jaar
Inther Group
Inther Group is een system integrator van logistieke automatiseringssystemen. Ze realiseren wereldwijd logistieke projecten waarbij ze complete distributiecentra en magazijnen inrichten bij verschillende internationale klanten, zoals Coolblue, Zeeman en Hema. Inther Group is een jonge en sterk groeiende organisatie waarbij talentontwikkeling op een staat. Zij herkennen talent, en bieden werknemers alle tools en mogelijkheden om hun (logistieke) talent te ontwikkelen.
Inther Group en Jong Logistiek hebben een belangrijke en waardevolle samenwerking. Zo zijn enkele medewerkers met het bedrijf in contact gekomen via de Jong Logistieke Speeddates.
DSV
DSV streeft er altijd naar om samen te werken met getalenteerde mensen, en juist hén te laten groeien in kennis en ervaring om zo samen te groeien. De samenwerking met Jong Logistiek Nederland is er dan ook één gericht op de toekomst. Door de Logistieke Speeddates komen we in gesprek met enthousiaste studenten voor een stage of afstudeeropdracht of young professionals voor een eerste baan of nieuwe stap in hun carrière. Hierdoor zijn er diverse JLN-ers bij DSV gestart als stagiair of management trainee.
H&S Group
H&S heeft al meerdere keren meegedaan aan Dé Logistieke Speeddate. In de najaarseditie van vorig jaar hebben zij zowaar een bestuurslid van JLN binnen weten te slepen: Luc Verheul!